вторник, 17 април 2012 г.

Данъчно облагане на населението и стопанска характеристика на село Крушево по време на османското владичество


Данъчно облагане на населението и стопанска характеристика на село Крушево по време на османското владичество

Регистровите данни и други единични документи от османската епоха позволяват да направим известни наблюдения върху данъчното облагане на населението, което по своя състав е обикновена тимарска рая и рая със специални задължения и статут, и върху стопанската характеристика на селото. Ще се спрем основно на подробния регистър от 1516-1517 г., където за село Крушево е записано следното:
„Домакинства - 25; неженени – 15; испенч – 1000; сено и дърва за огрев - 300; кокошка и хляб – 25; пшеница – 65 килета, 650 акчета; ечемик – 30 килета, 180 акчета; овес, ръж и просо – 10 килета, 50 акчена;
десятък от плодове – 86; десятък от кошери – 20; десятък от лен – 50; данък върху свини – 60; грах – 2 килета, 40 акчета; десятък от орехи – 50; глобална сума – 4 домакинства по 50 – 200; воденица караджейка – 1 камък, данък 30; ниябет и бадж за вино – 100.
Всичко – 2841.”
Социално-правният статут на мюсюлманското и немюсюлманското население в Османската империя е различен. Това най-добре проличава при облагането с поземлено-личния данък, известен като испенч при християните и ресм-и чифт при мюсюлманите. Размерът му е определен на 25 акчета за всички женени и неженени пълнолетни „неверници”, като от вдовиците се вземат само по  6 акчета. Мюсюлманите са разграничени в три категории като най-високото облагане за пълночленно домакинство е от 22 акчета. Неженените мюсюлмани са обложени само с 8 акчета. Различните наименования на един и същи данък не са само въпрос на терминология, а по-скоро разкриват съществени различия в данъчното облагане на мюсюлмани и християни.
Повече от век след завоеванието все още са в сила някои традиционни за покореното население задължения, които показват известна приемственост между старата българска държава и османската фискална практика. Става дума за задължения от типа на: „кокошка и хляб”, „сено и дърва за огрев”, по-късно се появява и „свесла грозде”. С тях се облагат само пълночленните домакинства, като първият данък се събира неизменно в размер само от 1 акче.
Производството на вино е обложено с данъка „ниябет и бадж”. По-късно отглеждането на лозя и производството на грозде и вино от християните се облага по два начина – с десятък от вино /върху добива от лозята/ и с данък върху земята с лозови насаждения, известен като „ресм-и дьонюм”, докато мюсюлманите плащат само втория. Така още веднъж се натъкваме на диференциран подход относно вида и размера на данъците, при който тежестта пада основно на християнските данъкоплатци.
Всяка група от 4 обикновени раетски домакинства е натоварена и с една глобална сума от 200 акчета.
Селото разполага и с една скромна воденица караджейка с един камък.
Голям брой документи разкриват различни положения относно практиката по събирането на данъка джизие /харадж/, един от най-притесняващите и като размер, и като доказателство за социалната непълноценност на християните в империята. Облагането с този данък е заради това, че немюсюлманите не могат да служат в армията. Събиран е в полза на хазната от мъжкото немюсюлманско население: до 1690 г. по ханета /домакинства/, а след тази година от всеки пълнолетен според имущественото му състояние. Новата система предвижда отпечатване на квитанции за трите категории данъкоплатци – висша, средна и долна. Целта, както и при редица други реформи, е увеличаване приходите за хазната. През 1856 г. данъкът е заменен с т.нар. „бедел-и аскерийе” /военен откуп/.
Бегликът, данък върху дребния добитък /овце и кози/, се взема в натура за продоволствените нужди на армията. Османските власти често отстъпват събирането му на откупчици /бегликчии/. Десятъкът от овце и кози в Крушево се събира на така наречения Беглишки харман. Той е разположен там където днес се намира дома на Рачковите. В смутните времена около 1821 г., за които пише в своето „Повествование” Никифор Йеромонах Смели, се съобщава за следната трагична случка: „Други двама невинни християни, техните имена незнаем, събирали за турския цар овце, наричат ги в техния край бегликчии; и тях внезапно ги застреляли с пушка близо до село Крушево, което също се намира в Севлиевските предели, там ги и погребали”.[1] Очевидно това са откупчици /бегликчии/, които са идвали за събиране на данъка и са станали жертва на разбойници.
Преди, а и след Освобождението, на Беглишкия харман има голяма двуетажна постройка с дължина повече от 40 метра и ширина 4-5 метра. Обкована е с дъски, има гьозове /място, където се събира пшеница/. За царевицата са направени кошове от пръти. В първия етаж са настанявани животни, има помещение и за охраната. В началото на ХХ век в постройката живее циганина Мути Ахмедов, който има двама сина: първият приема българското име Стефан през 1936 г; вторият, Ахмед, е известен ковач-железар и музикант. Впоследствие постройката на Беглишкия харман е съборена и в района се заселват Колю П. Рачков, Атанас Рачков, Беню Йонев, Иван Йонев и други.[2]
Паричните и натурални данъци разкриват целия набор от отглеждани култури и специфичен поминък на населението в Крушево. Като традиционни култури се очертават пшеница, ечемик, овес, ръж, просо.  В малки количества се отглежда лен, също и грах. Споменаването на десятък от плодове означава, че е развито овощарството, като самостоятелно се облагат ореховите дървета, а десятъкът от кошери подсказва наличието на пчелари. Данъкът върху виното говори за развито лозарство. Основен ресор на скотовъдството е свиневъдството.
            Освен обикновената тимарска рая в Крушево, както знаем, има и доста голям брой войнушко население. Специалните войнушки регистри ни дават данни не само за поименния и числен състав на това население, но и важни сведения за размера и структурата на т.нар. войнушки бащини. Срещу тежката служба в полза на държавата войнуците владеят поземлени дялове, които не подлежат на облагане с установените за раята форми на феодална рента.[3] Средният размер на тези стопанства през втората половина на ХVІ век обхваща 2-3 ниви, 1 лозе и не винаги 1 харман и 1 бостан.[4] В регистъра от 1548 г., където има много данни за войнуците от севлиевските села, според състава на бащините можем да обособим три групи: първата група е малобройна и включва войнуци и ямаци, за които не се сочи размера на бащината им; втората група включва членове само с ниви; третата група притежават ниви и лозя /в по-късен регистър и хармани, и зеленчукови градини/. Размерът на нивите се движи от 6 до 17 дьонюма /1 дьонюм е = на 919,3 кв.м./, а на лозята – от 1 до 5 дьонюма. Най-много са войнуците, притежаващи 10-13 дьонюма ниви и 2-3 дьонюма лозя. За имуществени различия в средите на войнуците подсказва и регистърът от втората половина на ХVІ век, където записаните към Горно Крушево, Долно Крушево и Агатово войнуци притежават по 12-15 дьонюма ниви /в отделни случаи по 20 дьонюма/, по 3 дьонюма лозя и 2 дьонюма хармани и зеленчукови градини /понякога само хармани/.[5]
             От какви данъчни привилегии се ползуват войнуците като типични представители на „населението със специални задължения”, зависи само от държавата. Според законодателството войнуците са „ ... освободени от харадж /поголовен данък/, испенче /поземлено облагане/, от десятък върху посятото и пожънатото в техните бащини, от данък върху кошерите, от данък върху сеното и дървата и данък върху свинете. Те не плащат и данък върху овците до 100 глави, но за повече от 100 плащат данък по 1 акче на 2 овце”. Освободени са от задълженията авариз-и дивание и текялиф-и йорфие /извънредни и обичайни данъци/, а също и от ангария на санджакбея. Единственият данък, който се събира за султанските хасове се казва „ресм-и низе” /данък копие/: 6 акчета за войнука на служба и 5 акчета за войнуците, които не са на ред да служат.[6] 
В историографията е утвърдено становището, че войнушката служба е тежко задължение, налагано срещу определени данъчни облекчения. Вера Мутафчиева отбелязва, че тя е „държавна ангария – отработъчна форма на феодалната рента, присвоявана от върховния феодал”. Държавата не освобождава войнуците от плащане на рента, а само заменя установените отработъчни, натурални и парични форми с една-единствена държавна ангария – войнушката служба. Най-силният аргумент в подкрепа на това твърдение е изискването неявилият се на служба войнук да плати на фиска значимата сума от 500 акчета, равностойна на размера на феодалната рента, плащана от едно райетско домакинство.[7]
Така наречените „данъчни облекчения” ползуват само войнуците, които обработват единствено бащините си. Но, както видяхме, някои от бащините са съвсем недостатъчни за издръжката на войнушките семейства и се налага да се взема за обработка и райетска земя от фонда на ленните владения. В такива случаи положението на войнуците се изменя сериозно. Според закона войнуци, които обработват спахийска земя или засаждат лозе, трябва да плащат десятък. Това не е единственото задължение. Войнукът, владелец на райетска земя, следва да плаща испенче на ленния държател и джизие на държавата. Така владелецът на „свободна” бащина попада на общо основание в категорията на зависимото население.
Според закона войнушката бащина не може да се продава или прехвърля другиму с тапия. Тя принадлежи на този, който се запише за войнук и изпълнява служебните си задължения. Затова местните кятиби следят много внимателно движението на войнуците и при освобождаване на бащина веднага попълват овакантеното място. В описа от 1548 г. ясно личи как се попълват местата на починалите, остарелите и негодните да носят тежката военна служба. При всички случаи заместниците са близки роднини, но има и изключения.
През ХIХ век новите моменти в стопанското развитие на селото са свързани с появата на царевицата, картофа и тютюна. По това време с предимство се засява пшеница, известна като „червенка”. Един фрагмент от тефтер[8] за облагането на Севлиевските села с данък десятък върху тютюна ни дава следните сведения за Крушево: 1870 г. – 7 оки[9] и 150 дирхема; 1871-1872 г. – 10 оки и 200 дирхема; 1872 г. – 8 оки и 200 дирхема. Равностойността на десятъка в пари за първата година е 29 гроша и 20 пари. При този десятък /ако става дума за 1/10, а не за по-малко/ общото количество на отгледания тютюн през трите последователни години ще е както следва: над 70, 100 и 80 оки, или над 90, 130 и 103 кг. Очевидно се поддържа едно ограничено производство на тази култура. Останалите села от района отглеждат значително по-голямо количество тютюн.
Овощарството е слабо развито. По-добре застъпено е градинарството като се отглеждат боб, картофи, бакла, грах, зеле, пипер, лук, чесън.
Вторият важен отрасъл на селското стопанство в Крушево е скотовъдството. Разполагаме само с един документ от 1848 г., който свидетелства, че в селото са отглеждани общо 3700 глави овце и кози.[10] Те са обложени със следния десятък: 14 овце, 176 кози, агнета не са обложени, 158 майки, 10 шилета и 12 овни. В класацията на селищата в казата /околията/, общо 35, селото се подрежда на престижното шесто място, след българските села Млечево, Гъбене, Батошено, Ново село и Ловнидол. На домакинство се падат средно по 33 овце и кози, което говори за сериозното място, което заема в бита на крушевци отглеждането на домашни животни. Повечето домакинства имат крави, волове, биволи, биволици, коне. Българите отглеждат и свине.
Ловът на дивеч е напълно свободен, само за птиците се изисква ловно тескере, струващо 20 гроша. Ловът и риболовът нямат стопанско значение, но са едно от любимите занимания на крушевските турци.
Домашни птици се развъждат и отглеждат в големи количества.
Нямаме данни за търговия и търговци, но със сигурност е ползван пазарът на Севлиево в петък за продаване на част от отгледаните животни. Част от угоената стока се коли и се преработва в сушено месо – пастърма, суджуци, лой.







[1]Начев, Венцеслав и Никола Ферманджиев Писахме да се знае. Приписки и летописи. С. 1984, с. 334.
[2] Тетрадка № 13, с. 12-15;
[3] Мутафчиева, В. Един препис от закона за войнуците от Никополския и Силистренския санджак. – В: Известия на Държавната библиотека „В. Коларов” за 1953 г., С. 1955, с. 267-269; Мутафчиева, Вера. Категориите зависимо население в нашите земи под турска власт през ХV-ХVІ век. – В: Османска социално-икономическа история. С. 1999, с.268.
[4] Мутафчиева, В. Категориите зависимо население ... с. 269
[5] ТИБИ, т. V, с. 48-169
[6] Мутафчиева, В. Един препис ... с. 267-268
[7] Пак там, с. 270
[8] Йонков, Хр. и др. Севлиево и Севлиевският край ...  41-44.
[9] Една ока е равна на 1283 грама.
[10] Драганова, Сл. Количествен анализ на овцевъдството в българските земи под османска власт от средата на ХIХ век до Освобождението. С. 1993, 98.

  /Из книгата "История на село Крушево"/

Няма коментари:

Публикуване на коментар