четвъртък, 21 март 2013 г.

ИЗЧЕЗНАЛИ СЕЛИЩА В СЕВЛИЕВСКО Мешковец /Мешковиче/



МЕШКОВЕЦ /МЕШКОВИЧЕ/
Оскъдните данни от два османски регистъра дават основание да предположим съществуването на малко селище през втората половина на ХV век в непосредствена близост до село Градище. В самия край на ХV или непосредствено в началото на следващия век то се слива с него и прекратява самостоятелното си съществуване.
В регистъра на ленните владения от 1479 г., наред със село Малгрит /вер. Малорад, Врачанско/ и Бързаково /неустановено/ откриваме записано и „Село Мешковец /неустановено/: домакинства – 4, приход – 357”. Издателите на документа през далечната 1966 г. го сочат като неустановено.
През 2003 г. Красимира Мутафова публикува превода на подробния регистър от 1516 г. След поименния опис на мъжкото население на село Долно Градище /дн. Градище/ там е записано: „Бащина на Велко. [граничи с] тръстичището при поточетата Ливадие и Косачин, нивите на Михо, Тодор, Мешковиче и дола...”  В бележка под линия се пояснява, че Ливадие и Косачин вероятно са поточета между селата Агатово и Крамолин, притоци на река Росица. И днес в района съществуват наименованията Късата долчина, Къси дол, Ливадката и Градишко ливаде. За Мешковиче се изказва предположението, че е село, все още неустановено. Прави се връзка със съкратения регистър от 1479 г. и споменатото там село Мешковец.
От края на краткия запис в регистъра от 1479 г. става ясно, че четирите домакинства са мюсюлмански. При наличието на непроменено българско име на селото – Мешковец, можем да сме сигурни, че тук се касае за ранна ислямизация на местно българско население. През 1516 г. тези домакинства ги откриваме в списъка на населението на село Долно Градище. По това време то имало 11 мюсюлмански и 37 български домакинства.

/Из книгата "Исторически очерци за селищата от Севлиевска община"/

Няма коментари:

Публикуване на коментар