четвъртък, 21 март 2013 г.

ИЗЧЕЗНАЛИ СЕЛИЩА В СЕВЛИЕВСКО Доймушлар



ДОЙМУШЛАР
            Неустановеното село Доймушлар е отбелязано в три османотурски регистъра от 1485, 1541 и 1580 г. На този етап няма възможности да се локализира по-точно, освен че е спадало към вилаета Търново и казата Хоталич, според османиста Румен Ковачев. Не разполагаме с топонимичен материал, който да ни ориентира за мястото на това селище, поради което въпросът за неговата локализация и идентификация  остава открит.
            Според регистрите населението на селото е мюсюлманско, първоначално с по 5 домакинства, а през 1580 г. – със 17, от които един баща със сина си са нови мюсюлмани. За четири десетилетия  /1541-1580 г./ населението се е увеличило повече от три пъти /340 %/. Едва ли това е резултат само от естествения прираст. Очевидно тук са били настанявани и пришълци. Както виждаме мюсюлманите са се увеличавали и за сметка на бивши християни, приели исляма за своя нова вяра. Дали това са местни хора или довлечени от други краища на империята е трудно да се каже.
            Името на селото идва от турската дума доймуш, която означава усещам, като е използувана и наставката за селища –лар. Днешното село Осетеново, община Павел баня, Старозагорска област, до 1906 г. се е наричало Доймушларе и е буквален превод на старото турско име. По време на Първата световна война в Силистренско също има село Доймушлар, намиращо се между селата Хаскьой и Капаклий.
            От наличните документи е видно, че село Доймушлар е съществувало като мюсюлманско селище от края на ХV до края на ХVІ век. Кога изчезва и по какви причини, не е известно.
            Надяваме се, че откриването и превеждането на нови документи ще осветли по-добре миналото на това селище.  


  /Из книгата "Исторически очерци за селищата от Севлиевска община"/

Няма коментари:

Публикуване на коментар