четвъртък, 21 март 2013 г.

ИЗЧЕЗНАЛИ СЕЛИЩА В СЕВЛИЕВСКО Макри



МАКРИ
На 2 км южно от село Крамолин в местността Градът са разположени останките на древна и мощна крепост, с укрепена цитадела, разположена в източния край на носовиден хребет, в ъгъла между река Мъгър и Селски дол. Проведените археологически разкопки потвърдиха, че това крепостно съоръжение е функционирало по време на траките, римляните, византийците, а също през Първата и Втората българска държава. Местното население е търсило тук закрила от кърджалиите. При разкопките са открити голяма трикорабна базилика от VІ век,   еднокорабна и едноапсидна църква от ХІІ-ХІІІ век, един от паметниците на Търновската архитектурна школа, християнски некропол, съществувал от ХІІ до края на ХІV век  и находки от накити, гривни, пръстени, обеци, монети на Иван Александър, тракийски монети и др.
В подножието на крепостта има остатъци от каменни зидове и множество дълбоки ями, сега обрасли с трева, храсталаци и изпълнени с камъни. Там са били жилищата на обикновеното население – занаятчии, селяни.
            Археологическите находки дават основание да приемем, че землището на Крамолин е обитавано от няколко селища. Със сигурност едно от тях - село Крамолин, е съществувало по време на Втората българска държава, защото османските завоеватели го заварват в края на ХІV век с днешното му име. В регистъра от 1479 г. е записано: „Кърамолинъ, с друго име Макри”. Проф. Ковачев с основание приема, че името Макри се отнася към укрепеното селище в местността Градът. Както много други крепости и тази след османското завоевание е изоставена и запустява. Населението на укрепеното селище се установява в близкото село Крамолин, поради което то известно време се знае с двете имена. Макри е от гръцки произход  и идва от думата макрос, която означава дълъг, голям, мощен. Може би по време на византийското владичество през ХІ-ХІІ век укрепеното място отново придобива важно значение в района и понеже крепостта се оживява от гърците придобива и гръцко име, което се помни и употребява през следващите два века. Пътешественикът Евлия Челеби споменава за стар укрепен град Макри на брега на Бяло море, а друга крепост със същото име имало срещу остров Родос. В Струмишко има пък село Макриево. 

 /Из книгата "Исторически очерци за селищата от Севлиевска община"/  

Няма коментари:

Публикуване на коментар