четвъртък, 21 март 2013 г.

ИЗЧЕЗНАЛИ СЕЛИЩА В СЕВЛИЕВСКО Дичин



ДИЧИН
            В регистъра от 1516 г. в тимара на спахията Махмуд, кятиб от хората на Хасан паша, наред със село Дамяново е записана и мезрата Дичин. Текстът е следният: „Мезра Дичин. Извън регистъра. Освен жителите на село Али Факихлер я обработват неверниците от село Димянова. От тях се вземат десятъци. Приход – 220 акчета.” Преводачката на регистъра Красимира Мутафова свързва споменатата мезра с днешното село Дичин от Великотърновска област, с което не можем да се съгласим. За да се обработва земята на мезрата от населението на Дамяново и Али Факихлер, тя трябва да е била някъде в непосредствена близост до тях, по-точно между двете селища, което е напълно възможно. Не е възможно обаче да се обработва земя, отдалечена на няколко десетки километра. Къде е било местоположението на мезрата Дичин, днес не ни е известно. Няма запазен топоним, който да ни ориентира.
            Както знаем мезрите са землища на изоставени села или обработваема доходоносна земя извън землището на населено място. Какъв е случаят тук, можем само да предполагаме. Изкушаваме се да кажем, че е възможно населението на малкото село Дичин да се е изселило към Дамяново и Али Факихлер и затова именно те са обработвали земята му. Но тава е само предположение.
Все пак трябва да отбележим, че записът „извън регистъра” означава, че в предишната регистрация /1485 г./ мезрата не е била обхваната. Доходът от нея е минимален /220 акчета/ и опитът да бъде оживена в началото на XVI век очевидно не успява, защото в следващите регистрации не я откриваме.

  /Из книгата "Исторически очерци за селищата от Севлиевска община"/

Няма коментари:

Публикуване на коментар