неделя, 19 февруари 2023 г.

МАТЕРИАЛИ ЗА РОДА ДАНДОЛОВИ ОТ СЕВЛИЕВО (7)

 

МАТЕРИАЛИ ЗА РОДА ДАНДОЛОВИ ОТ СЕВЛИЕВО (7)

ИЗ КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА НА ДИМИТЪР Г. ДАНДОЛОВ

    Става дума за четири писма на Васил Ив. Воденичаров от Севлиево до Д. Дандолов

№1

1.Писмо от Васил Ив. Воденичаров до Димитър Дандолов, който вероятно е войник по това време в Ловеч. Датата е 2 октомври 1885 г.

Говори за севлиевските богаташи, кой колко пари е дарил, но не е ясно за какво, упреква ги в липса на щедрост. Нарича ги „ялан патриоти“, т.е лъжливи патриоти.

Става дума също за строеж на резервоар в старата болница, строен от Ст. Генев, без да е каран.

 







№2

2.Писмо от Васил Ив. Воденичаров, подписано още от Иванчо Цанков и Тодор Петков до Димитър Дандолов. Датата е 25 октомври 1885 г., а е получено на 18 ноември 1885 г.

Писмото е писано около месец след Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Страната е заплашена както от Османската империя, така и от съседна Сърбия, а Русия изтегля инструктурите си и не подкрепя България. Затова Васил пише: „…защото сега нито вие, нито ние сме весели при тия трудни за отечеството ни обстоятелства…“ Но изразява увереност, че с дързост българският народ ще победи неволите и трудностите, тъй като „всичко честно е на наша страна“. Смята, че България ще върне славата си от времето на „великий Симеона и мъжеский Крума“. Накрая отправя молба към Бога да внуши на велика Русия предишната милост и любов към българите.

 







№3

3.Писмо от Васил Ив. Воденичаров до Димитър Дандолов (вероятно в Ловеч). Датата е 4 март 1886 г.

Учителите щели да преустройват читалището, но нищо не направили.





 №4

4.Писмо от В. И. Воденичаров – Севлиево, и Ив. Г. Дандолов – Севлиево, до Д. Дандолов – писар в 5-та запасна дружина – Ловеч, 14 март 1886 г.

В Севлиевското окръжно управление станали промени – финансовия помощник Матеев бил пратен в Сливен, а назначен някой си Атанас от Трявна. Воденичаров направил препоръка за Д. Дандолов, но не я уважили.

Иван е брат на Димитър. В писмото обещава да му прати исканите 20 драма евзи (капси), които купил от руснаците.



 


№5

5.Факсимиле на пощенски плик от Воденичаров, от който научаваме, че Димитър Г. Дандолов е писар в 5-та запасна дружина в Ловеч, 4-ти Плевенски пеши полк.






Няма коментари:

Публикуване на коментар