неделя, 19 февруари 2023 г.

МАТЕРИАЛИ ЗА РОДА ДАНДОЛОВИ ОТ СЕВЛИЕВО (3)

МАТЕРИАЛИ ЗА РОДА ДАНДОЛОВИ ОТ СЕВЛИЕВО (3)

РАЗКАЗ НА ИВАН ДАНДОЛОВ

 ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА КЪЩИТЕ, ИЗВЕСТНИ ДНЕС КАТО „ДАНДОЛОВИТЕ КЪЩИ“. СПОМЕНЪТ Е ЗАПИСАН ОТ ЙОНЧО ПАНОВ – ДИРЕКТОР НА МУЗЕЯ В СЕВЛИЕВО, ПОД ЗАГЛАВИЕ „ВЪЗРОЖДЕНСКО СТРОИТЕЛСТВО“. 


      Жилищен комплекс, известен под имената: къща Дандолови, къща на Мария Георгиева Прогреската и къща на Хинко Цонев на улица „Балканска“ №2, 4 и 6 вероятно са строени след 1850 г. от Георги Николов Дандолов. Неговият баща Никола живеел в стара къща, на мястото на която по-късно построил Димитър Дандолов – негов внук, син на Георги (1908-1910 г.).

         Дядо Георги построил къщите под един покрив за своите наследници. В ъгловата – на ул. „Ст. планина“ и ул. „Балканска“1 останал да живее синът му Димитър, който, както отбелязах, към 1908-1910 г. построил на сина си Иван – зъболекар, на мястото на старата бащина къща. В средната - №4 не е известно кой наследник ще е живял. По-късно собственичка станала Мария Георгиева Прогреската (името Прогреска идва от фирмата на шивашкото ателие „Прогрес“). В най-южната - №6, живял Хинко Цонев Сапунджи. (Бележка на Й. Панов - Иван Дандолов, зъболекарят, смята, че родственичка с Дандолови била баба Хинковица (Инковица).

          Още на юг - №8, където живее сега (1976 г.) Колю Владов, къщата на два етажа с рисувани, мазани и извити стрехи била пак на Дандолови. Там живял един Георги Дандолов, който бил просбописец в съда. Бащата на този Георги бил чирак при Георги Дандолов – стария, на когото синът – просбописецът, бил кръстен, понеже баща му бил осиновен от истинския Георги Дандолов.

      Къщата дето живее Иван Дандолов – зъболекарят, издигната на мястото на прадядовата му, както се каза, е строена от Димитър 1908-1910 г. – предприемач-строител бил Лалю Георгиев. Работниците му били от неговото село – Новаковци. Тя е инженерна работа, но не е известно кой е инженера. Тя е на масивни каменни основи, подпряна на солидни дървени диреци и греди. (Бел. на Й. Панов - Да се види и опише!).

          Как се обяснява името Дандол?

          Иван чувал от дядо си Георги, че неговият баща – Никола, който бил едър човек, спечелил прозвището си при едно излизане на къра на теферич. След като сръбнали, започнали да се борят и да търкалят едри камъни в дола на местността „Куминчето“2. Дядо Никола награбил голям камък, захвърлил го и той, като летял към дола издавал шум: „Дан-дан-дан-дан-дол“. Дядо Никола дълго повтарял този звук и околните така го нарекли.

       Васил Беязов обясняваше, че това е името на особен пумпал, привеждан в движение с камшик при някаква игра, играна в Севлиево от унгарските емигранти на Лайош Кошут.

                          Разказал: Иван Дандолов, зъболекар, на 70 години.

                          Записал: Йончо Панов, през месец януари 1976 г.

1 Днес ул. „Петко Р. Славейков“.

2 Височина с гора на 2,6 км ЮИ от Севлиево.

Няма коментари:

Публикуване на коментар