сряда, 18 юли 2018 г.

КНИГИ НА ПЕТКО НЕДЯЛКОВ ЗА 2018 ГОДИНА

АТАНАС К. СЪРБЕНОВ - КНИЖАР, ПЕЧАТАР, ОБЩЕСТВЕНИК И ПАТРИОТ

Автор Петко Недялков
Печатница "М-Прес" ООД, Севлиево, 2018 г., 198 стр.
ISBN: 978-954-8455-94-7
 petkon@abv.bg                                                                                        
Книгата се разпространява безплатно.


Изданието се осъществява по случай 150 години

от рождението и 80 години от кончината на Атанас Конов Сърбенов
 






ПРЕДГОВОР

Името на севлиевския книжар, печатар и общественик Атанас Конов Сърбенов е било известно в миналото, но днес младото поколение слабо го познава. Кратки данни за него има в сборника на Х. Вълчанов „Севлиево 1842-1942”, част 2, в статията на Страшимир Ан. Цанков за развитието на печатарството в Севлиево. Като човек с многопосочни и стойностни прояви го представят две публикации на краеведа Димо Тодоров в местния вестник, в по-ново време. В тях той съвършено накратко маркира пътя му като книговезец, книжар, печатар и издател. Обръща внимание на изключителното му родолюбие, довело го до фронта като доброволец-опълченец по време на Балканските войни. Вродената му любознателност, предприемчивост и трудолюбие го правят възприемчив към новостите в живота и той е модерен лозар, сторонник за развитието на автомобилния транспорт и популяризатор на колоездачния спорт в родния град, издател на пощенски картички за бъдещето на Севлиево и преди всичко активен общественик.
Похвална е инициативата на потомците на Атанас Конов Сърбенов за написване на неговата биография. Трябва да кажа, че когато бях поканен да се заема с това дело, знаех твърде малко за него, а се и опасявах, че няма да има достатъчно материали за живота и дейността му. Оказа се обаче, че неговият богат архив е запазен. Той включва кореспонденцията му от периода 1909-1918 г. /писма, пощенски поздравителни картички, телеграми/, визитни картички, различни документи, списъци и др., много фотографии. Личният архив на Атанас Сърбенов, особено отнасящият се до Балканските войни, е първостепенен изворов материал, живо свидетелство за всичко преживяно от опълченците, за героизма и себеотрицанието им за осъществяване на освободителната идея в Тракия. За този важен период от живота му данни има и в книгата на Стефан Пончев, учител, стенограф и участник във войната, автор на „Спомени от войната”, издадени през 1913 г. 
Книгата за живота и делата на Атанас Конов Сърбенов се реализира с ценната помощ на неговите потомци: дъщеря му Анка Папазова, която остави ценни биографични бележки за своя баща; внуците му Сия Папазова и едноименника му Атанас Константинов Сърбенов, които дадоха ценни устни сведения за своя прадядо и помогнаха при уточняването на спорни факти от миналото. Особено важна бе помощта на Мирослав Марков и неговата съпруга Лилия, правнучка на Атанас Сърбенов, които ми предоставиха за ползване целия архив. На всички тях сърдечно благодаря!
Благодаря и на Найден Петров - директор на Градски исторически музей, и на уредника Димитър Димитров за предоставената ми възможност да ползвам събраните за Атанас Сърбенов материали, най-вече фотографии. Благодаря също и на директора на Градската библиотека Павлина Пенчева Гюрова и библиотекарката Добрина Минкова, които ми помогнаха при издирването на книги, отпечатани в печатницата на Сърбенов.
Сега, след като книгата е завършена, мога да кажа, че и други книжари и печатари от Севлиево заслужават животоописание: например Иван и Сава Калименови. Мисля си също така, че историците на Севлиево сме в дълг пред севлиевската общественост, защото все още значителен брой изтъкнати наши съграждани, със заслуги пред Отечеството и града ни, нямат написани биографии. Приятно изключение в това отношение са двете излезли книги за Стефан Пешев и Христо Спиридонов с автори съпрузите Стоянка Йонкова и Христо Йонков. Останалите бележити севлиевци чакат своите изследователи и биографи.




СЪДЪРЖАНИЕ
Предговор ...........................................................................................................
За времето и родния град Севлиево ..............................................................
Род и семейсво. Ученик и чирак. Казарма ...................................................
Книговезец и книжар. Печатар и издател ...................................................
Пощенските картичи „Поздрав от Севлиево” ............................................
Опълченец  .........................................................................................................
Общественик  .....................................................................................................
Политически убеждения ..................................................................................
Инициатор и организатор на велосипедния спорт н Севлиево ...............
Лозар ....................................................................................................................
А. К. Сърбенов и автомобилния транспорт в Севлиево ............................
Съпруг и баща. Приятел и другар ..................................................................
Заключителни думи ..........................................................................................

Приложения ........................................................................................................
Потомците на Атанас К. Сърбенов ................................................................
Илюстрации ........................................................................................................
Вестници и единични листове, печатани от А. К. Сърбенов .....................
Книги и брошури, печатани от А. К. Сърбенов ...........................................
Писма, пощенски картички, телеграми и други .........................................

Няма коментари:

Публикуване на коментар