сряда, 29 март 2017 г.

КНИГИ НА ПЕТКО НЕДЯЛКОВ ЗА 2017 ГОДИНА

                                         СЕВЛИЕВСКИЯТ КРАЙ ПРЕЗ XV-XVI ВЕК

 ИЗДАТЕЛСТВО "М-Прес" ООД,  2017, Севлиево
 ISBN: 978-954-8455-83-1 
 petkon@abv.bg                                                                                        


  
XV и XVI век от историята на Османската империя се разглеждат от историците като обособен период, по време на който държавата се развива успешно и се достига кулминацията със „златния век” от управлението на Сюлейман I /1520-1566/. Според митологията, за този период от българската история дълго време се употребяваше понятието „тъмни векове”, т.е. времена непроучени, за които знаем малко. Поради тази причина местните историци насочиха усилията си към последните два века от османското владичество, към епохата на Българското възраждане. Вярно е, че изворите за първите два века от началото на османското господство в Севлиевския край дълго време бяха съвсем оскъдни, но е вярно също така, че през последните десетилетия историческата наука се развива доста интензивно. Богатият османски архив, съхранен в Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, беше попълнен през последните десетилетия с нови количества документални материали от необятните архиви на Турция. Част от тях са вече публикувани и са достояние на широката читателска публика. Още повече са тия, които чакат превод и свободен достъп.
В предлаганата книга се разглежда съдбата на Севлиевския край през първите две столетия от съществуването на Османската империя, време на постоянни военни успехи и превръщане на младата държава в световна сила. На този фон, въз основа на достъпните към този момент документални източници и постиженията на историографията, се обрисува завоюването на Севлиевския край от османците и превръщането му в нахия и каза /поставено е началото на градски център/; очертават се промените в поселищно-демографските отношения /появата на мюсюлманските заселници и техните селища, на феномена ислямизация на местно и чуждо християнско население/; изчезването на българската феодална класа и замяната ѝ с професионалните османци в лицето на спахиите и другите съставки от османския боен ред; обрисува се многоликия образ на раята /зависимото население/. Читателят с изненада ще открие, че след опустошителното азиатско нашествие земеделското производство и скотовъдството ще придобият широк размах /вече няма граници, мита, няма бойни действия наблизо, а за нуждите на войската непрекъснато се търсят храни/; поради високата раждаемост се бележи сериозен демографски ръст, както при християните, така и при мюсюлманите.
Понятието „тъмни векове” не е вярно и в това читателите ще се уверят в следващите редове.
2 коментара:

 1. Г-н Недялков, книгата е прекрасна. В нея са разгледани подробно периоди от историята на Севлиево и са включени много нови неща и твърдения. Желая ви успех!

  Борислав Маринов,24.05.2017 г.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Господин Маринов!
   Радвам се, че се интересувате от миналото на Севлиевския край и на Севлиево. Благодаря Ви за добрите думи.
   Севлиевец ли сте?

   Поздрави,
   Петко Недялков

   Изтриване