вторник, 15 декември 2015 г.

КНИГИ НА ПЕТКО НЕДЯЛКОВ



НЕДЯЛКОВ, ПЕТКО. ПРЕСТЪПНОСТ  И ПОЛИЦИЯ  В СЕВЛИЕВСКИЯ  КРАЙ. 1 ЧАСТ. Севлиево, „М-Прес” ООД, 2007, 234 стр., меки корици.

ISBN: 978-954-8455-03-9




















НЕДЯЛКОВ, ПЕТКО. ПРЕСТЪПНОСТ  И ПОЛИЦИЯ  В СЕВЛИЕВСКИЯ  КРАЙ. 2 ЧАСТ. Севлиево, „М-Прес” ООД, 2010, 292 стр., меки корици.

ISBN: 978-954-8455-38-1
Е-поща: petkon@abv.bg



Върху историята на престъпността в Севлиевския край и противодействието на полицейските органи не е правено специално проучване, което само по себе си прави темата интересна. Идеята проблясва още през 80-те години на ХХ век, но системната работа започва едва след 1992 г. В резултат на 13-годишна упорита работа са издадени две книги, в които е представено цялостно проучване за състоянието на престъпността в Севлиевския край и борбата на органите за ред и сигурност с нея.
            Първата книга излиза през 2007 г. Написана е в хронологичен план от древността до 1944 г. и включва четири глави: първата в по-обобщен план обхваща проблемите за престъпността и органите на реда от дълбока древност до Освобождението; втората разглежда създаването на органите на полицията и техните първи задачи в Княжество България през периода 1877 – 1900 година, време през което Севлиево е център на окръг; третата глава концентрира вниманието върху състоянието на престъпността и различните подразделения на полицията, борещи се с нея, в Севлиевска околия от 1900 до 1934 г.; последната глава разглежда въпроса за силната централизация на органите на полицията в навечерието и по време на Втората световна война, въоръжения сблъсък с партизанското движение, края на Третото българско царство и в частност на полицията от Севлиевския край. За написване на книгата са използвани всички  достъпни архивни документи, спомени и други материали с посочване на ползваните източници. Работено е в областните държавни архиви в Плевен, Габрово и Велико Търново, в местния исторически музей, прегледан е „Държавен вестник”, проследени са отделни течения на централния и особено на местния печат, научна и мемоарна литература, а също всички краеведчески изследвания за Севлиевския край. Изложението стига до историческата и преломна дата – 9 септември 1944 година.
Втората книга разглежда дейността на органите на реда и сигурността в Севлиевския край след 9 септември като стига до 2000 г. Обхванати са два доста различни по своето съдържание периода. Основното внимание е съсредоточено върху  установяването на народнодемократичната власт и разрушаването на съществуващия полицейски  апарат   в Севлиево и района. На 8, 9 и 10 септември полицията и другите органи на Министерството на вътрешните работи и народното здраве са разбити. Буржоазната държавна машина в Севлиевска околия е разрушена под ударите на Севлиевския партизански отряд, бойните групи и отечественофронтовците от 9-ти артилерийски полк. Кметовете и кметските наместници в повечето села бягат и изоставят службата си. Полицейските участъци и застави са разформировани, част от полицаите са се разбягали. Още в първите дни на въстанието най-тежко провинилите се управници и полицейски служители са арестувани. С този акт на революционно насилие е нанесен сериозен удар на буржоазния държавен апарат.
След 9 септември се създават и изграждат органите на Народната милиция по съветски образец. Детайлно се проследяват наложените промени в структурата на местното управление, създаването и развитието на различните служби. Борбата с престъпността се проследява в следните три направления: политическа, криминална и стопанска.
В отделна глава се проследява организацията и дейността на полицията в условията на преход и реформи през периода 1990-2000 г.   
В приложения са дадени спомени на ръководни и редови служители, описани са отделни интересни случаи от ежедневието в борбата с престъпността, текстовете са онагледени с 13 таблици, 8 схеми, над 80 снимки.   
Във вида, в който са написани, книгите са предназначени преди всичко за служители на органите на Министерството на вътрешните работи – бивши и настоящи, но, надяваме се, че ще предизвикат интерес и сред останалите жители на Севлиевска община, тъй като дават обилна информация за миналото на края от една твърде специфична гледна точка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар