понеделник, 31 януари 2022 г.

ЧИЙ ДЕПУТАТ Е СТЕФАН СТАМБОЛОВ В I-ТО ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРЕЗ 1879 ГОДИНА

 

ЧИЙ ДЕПУТАТ Е СТЕФАН СТАМБОЛОВ В I-ТО ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРЕЗ 1879 ГОДИНА

В пространните си спомени („Историческите събития и деятели…) Петър Пешев изрично посочва: „Политико-парламентарната си дейност Стамболов започва в 1879 г., когато още ненавършил 30 години, той биде избран за депутат в I-то Обикновено народно събрание от Севлиевска околия.“ Това твърдение е невярно, но възприето безкритично то периодично се появява в различни публикации.

На първите парламентарни избори в Българското княжество, проведени на 30 септември и 7 октомври 1879 г., победител в страната е Либералната партия, която взема над 70% от депутатските места. Сред новоизбраните депутати обаче липсват полагащите се шест народни представители от Севлиевски окръг. Изборите в Севлиево не се произвели поради ожесточения сблъсък между избирателите и местните власти, предизвикан от грубото вмешателство на последните. Шестима от членовете на избирателното бюро – либерали по убеждение, били арестувани и откарани в Търново. Грозял ги съдебен процес. Стамболов, който по това време живеел в града, им оказва безценна помощ.

Когато на 21 октомври Народното събрание е открито и започва своята работа в него няма народни представители от Севлиевски окръг. Стефан Стамболов обаче е депутат. От проверката на редовността на изборите, докладвана от специална комисия, научаваме, че е избран с гласовете на 845 избиратели, от общо 1368 души по списък, от Търновски окръг, Русенска избирателна околия.

Още в първите заседания на парламента консерваторите в лицето на Петко Горбанов, д-р Минчо Цачев и Тодор Бурмов повдигат въпроса за възрастта на Стамболов, който според тях е на 25 години и следователно не може да бъде утвърден изборът му за народен представител. Според закона депутатите трябвало да са навършили 30 години. В подкрепа се представят документи от Търново и от Духовната семинария на град Одеса. В своя защита Стамболов заявява: „Считам за унизително да му отговарям ( на д-р Цачев- бел. моя), защото моите избиратели не само знаят моите години, но и моите стремления, работата ми за възраждането на българския народ. Когато г-н Цачев влачеше турската сабя (военен лекар в турската армия – б.м.), тогаз аз работех и ходех из България, за да събуждам народа.“ Главният аргумент в защитата на Стамболов е избирателният списък, изготвен от Градския съвет, в който е записан като учител, на 30 години. Този списък бил разлепен, както той казва, „по всички дувари на града“ и него в продължение на 30 дни е можел да гледа и д-р Цачев, по това време губернатор в Търново. А Петко Славейков развива мисълта, че избирателите отлично познават Стамболов и родителите му и след като са го избрали те най-добре знаят на колко години е.

Въпреки упоритостта на консерваторите болшинството на либералите се налага и утвърждава избора на Стамболов за народен представител като законен. Никакви документи не помагат. Така в зората на българската демокрация в конкретния случай побеждава правото на силата, а не силата на правото. Нещо подобно се получи и на последните парламентарни избори през октомври 2021 г. Последната дума и в двата случая е на негово величество избирателя.

 

Източници:

Пешев, П. Историческите събития и деятели от навечерието на освобождението ни до днес. С. 1993, 297.

Дневник (стенографический) на I-то Обикновено народно събрание. X-то заседание.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар