вторник, 25 януари 2022 г.

ЧАДЪРЛИЙСКО ЧИТАЛИЩЕ „КЛИМЕНТ“ – ЧАДЪРЛИИ

 

ЧАДЪРЛИЙСКО ЧИТАЛИЩЕ „КЛИМЕНТ“ –  ЧАДЪРЛИИ

(едно необходимо уточнение)

След като пожар изпепелява сградата на училището в село Чадърлии (дн. Сенник) през месец януари 1912 г. и в него са унищожени стотината книги и шкафа на малката читалищна библиотека, читалищната дейност в селото замира. И така е през целия период от 1912 до 1918 г., време през което мъжете са на фронта и участват в три войни.

Читалищната дейност се възражда едва през есента на 1920 г. с усилията на местните учители, свещеника и други общественици. На събрание възобновителите на читалището приемат неговия устав на 23 ноември. Избрано е настоятелство в следния състав: председател М. Касъров, подпредседател М. Крушев, секретар П. Бакърджиева, касиер – свещеник Хр. Халачев, библиотекар М. Джабраил. Уставът е утвърден от Министерството на народното просвещение на 18.05.1921 г.

В документите от това време читалището е записано с мемориалното име „Климент“, съкратено от „Св. Климент Охридски“.

Нов устав е утвърден през 1924 г. Той съдържа и Членска книжка [с.1-11].

Съобщавам тези факти по възобновяване дейността на читалището с цел да допълня и коригирам изложеното на стр. 314 в книгата „Село Сенник“, отпечатана през 2020 г.

Източници:

Константинова, Цанка. Традиционни и модерни форми на сдружения и техните наименования в Севлиево и Севлиевско (края на XIX-началото на XX век). – Състояние и проблеми на българската ономастика. 2010, том10, бр.1, с.131.

Устав на Чадърлийското читалище „Климент“ – с. Чадърлии, Севлиевска околия. Севлиево, [1924]

Списък на дружествата в България, които имат устави, утвърдени от Министъра на вътрешните работи и народното здраве, съгласно закона за училищата и дружествата и съгласно чл.2 от същия закон, могат да действуват в страната. С., 1927.

Няма коментари:

Публикуване на коментар