вторник, 24 август 2021 г.

ПАМЕТНИКЪТ НА ДРОЗДОВЦИ В СЕВЛИЕВО

 


ПАМЕТНИКЪТ НА ДРОЗДОВЦИ В СЕВЛИЕВО

Пребивавалите от есента на 1921 до началото на месец май 1924 г. в Севлиево военнослужещи от Дроздовския стрелкови полк се чувствали членове на Обществото на галиполийците и много добре помнели 9-месечния си престой там. Те участвали в създаването на паметник в памет на руските воини, починали през тежките за белоемигрантите 1920-1921 г., и на запорожските казаци, загинали тук в плен в началото на XIX век. В градежа били използвани 20 000 камъка, донесени от всеки един от участниците в галиполийското стоене. Този паметник, станал значим символ и памет за претърпените страдания в лагера на полуостров Галиполи, се намирал близо до фонтана Алаетдин и в центъра на военното гробище край град Галиполи. Оставен без охрана и ремонт дълги години, той е бил разрушен от силно земетресение през 1949 г. Възстановен е през 2008 г. по искане на руското правителство.

Съхранявайки традициите и историческата памет на дроздовските военни формирования, настанените в Севлиевските казарми дроздовски стрелци, преди напускането на града, построили паметник в чест на починалите си другари.  Днес за него се споменава в мемоарите на някои белогвардейци, като се смята, че е изчезнал. Всъщност той е запазен и се намира в западната част на Стария гробищен парк на града.

Паметникът представлява двустепенен базисен блок, върху който е монтиран руски православен кръст. На базисния блок е поставена плоча с надпис: „ВЕРНЫМЪ РОССIИ“. В средната част на руския православен кръст е вписан равнораменен кръст, като по хоризонтала е изписано: „ГАЛЛИПОЛИ“, а по вертикала – горе „1920“ и долу „1921“.

Запазването и поддържането на паметника е дело на руската общност в Севлиево.




Паметника на дроздовците-галиполийци в Стар гробищен парк – Севлиево, 2018 г.





Няма коментари:

Публикуване на коментар