неделя, 23 юни 2024 г.

НОВА КНИГА ЗА СЕВЛИЕВСКИЯ КРАЙ


 

КОЛЬО ЕНЧЕВ И ТРУДЪТ МУ „ИСТОРИЯ НА КАМБУРСКИЯ РОД“

Книгата „История на Камбурския род от село Млечево“ с автор Кольо Енчев е не само задълбочено изследване върху големия род, разпрострял корените си върху снагата на цяла България, но и увлекателен разказ за най-значимите негови представители – възрожденският майстор-строител Йонко (Иван) Стойнов Камбуров и неговият достоен ученик и продължител Бочо Вълков Маринов (Ковачев), фотографът-художник Петко Стефанов Камбуров, Марин Маринов Камбуров – учител, общественик и природозащитник, и редица други.

Авторът на изследването Кольо Енчев Колев е роден на 18 декември 1919 г. в Малиновската махала на село Млечево в многодетно селско семейство. Като ученик в грънчарското професионално училище в Троян се свързва с прогресивни младежи и е приет в редовете на Работническия младежки съюз (РМС). Включва се активно в обществено-политическия живот в родното си село като деец на земеделската задруга, читалището, въздържателното и есперантското дружества. За нелегална антифашистка дейност през 1942-1943 г. е арестуван и осъден на 15 години затвор.

След 9 септември 1944 г. се завръща в родното си село и отново оглавява местната организация на Българската комунистическа партия (БКП). От есента на 1944 до 1947 г. е кмет на Млечево, а през 50-те и 60-те години е председател на Околийския народен съвет и Градския народен съвет в Севлиево. С голяма енергия работи за обновяването на града и околните селища, заради което е награден с поредица от високи правителствени отличия. Избиран е за делегат на няколко конгреса и национални конференции на БКП.

Големите служебни и обществени ангажименти съчетава със сътрудничество на централния и местния печат – автор е на повече от 400 публикации по злободневни теми.

След 1970 г. започва активна изследователска дейност, насочена към проучване историческото минало на село Млечево и на по-известните родове и изявени дейци. Председател е на Районния център за родословни изследвания в Севлиево и член на Окръжния център в Габрово. С динамичния си живот и с делата си в полза на обществото Кольо Енчев оставя светла диря в паметта на хората от Севлиевския край. Почива на 7 юни 1995 г. 

            Повече от две десетилетия посвещава краеведът на осъществяването на своята голяма цел – да напише история на родното си село Млечево, неуморна работа, която е предшествана от огромна по обем проучвателна дейност върху миналото на най-значимите родове, повече от 20 на брой, дали редица видни обществени, стопански, просветни и културни дейци със значими приноси за развитието на селото и Севлиевския край. Негова заслуга е изследването на големия и исторически Гълъбски род, който води началото си от XVIII век, организирането и провеждането на първата родова среща на неговите потомци през 1979 г., на която присъстват повече от 1000 души, превърнала се в общоселски празник. Проучва историята на своя собствен род – Малновския, и на редица други големи родове в Млечево. Събраният огромен фактически материал му помага да напише през 1993 г. свой вариант на история на родното село със заглавие „Вековна крепост на българщината. История на с. Млечево,“ за съжаление все още непубликувана.

Приживе Кольо Енчев не успява да отпечата и разпространи труда си за Камбурския род, но неговите наследници – синът Евгени и дъщерята Маргарита, добре съзнавайки значимостта му, го съхраняват. Един машинописен екземпляр от него се притежава и от Мария Христова Камбурова (Колчева) от село Писарево, община Нови пазар, Шуменска област. Тя е дъщеря на Христо Иванов Камбуров – син на Иван Стойнов Камбуров, трето поколение на рода, който се е установил да живее в село Писарево. Мария Камбурова е инициатор на изследването и един от най-добрите сътрудници на Кольо Енчев в продължителните му дирения на сведения за Камбурския род. Посещавала е няколко пъти селата Млечево и Градница и има съществен принос за написването на историята. Съвместната работа с Кольо Енчев е причината да получи и съхрани препис от историята на рода, с който запознава своя роднина Сашо Камбуров от Варна при една среща в село Писарево. Година преди да почине, той я посещава отново и тогава тя му предава „Историята“-та с думите: „Ти си единствен продължител на рода на Камбурите по мъжка линия, затова ще дам тази папка на тебе.“ Папката с машинописния препис на „История на Камбурския род от село Млечево“ Сашо Камбуров пази в дома си при други родови старини. Запознава се с миналото на своя род и обзет от патриотични родолюбиви чувства решава да направи всичко възможно за отпечатването на труда на Кольо Енчев и разпространението му сред потомците на бележития майстор-строител Йонко (Иван) Стойнов Камбуров. По Великден през 2022 г. заедно със съпругата си и сина си посещава селата Млечево, Градница, Гумощник, Скандалото и Троянския манастир, обхожда местата където са живели и работили предците му, прави снимки на построеното от тях. След разговор с Евгени Енчев, син на Кольо Енчев, получава разрешение да публикува труда на родоизследователя и пристъпва към конкретни действия за реализиране на замисленото благородно дело.

Отпечатаната „История на Камбурския род“ с автор Кольо Енчев е значим принос не само за родоизследването, но и за историята на многовековното балканско селище Млечево.

Няма коментари:

Публикуване на коментар