неделя, 16 юли 2023 г.

 

ЗА ПОЯВАТА И ДЕЙНОСТТА НА СЕЛСКИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦАТА В СЕЛО ЧАДЪРЛИИ (ДН. СЕННИК)

Съюзът за закрила на децата в България е основан през 1925 г. в София. През следващата година организационната мрежа на Съюза има 8 клона, а през 1930 г. вече обхваща 28 градски клона и 95 селски комитета. В Държавен архив — Габрово, са съхранени документи на клонове на Съюза за закрила на децата в България в 10  селища от Габровския регион. Сред тях са само три севлиевски села: Агатово, Добромирка и Ряховците.[1] Според запазените документи повече от клоновете са създадени през периода 1936–1937 г.

Дейността на Съюза е насочена към събиране на помощи за бедни деца, поддържане на ученически трапезарии, полагане грижи за физическото и интелектуалното развитие на подрастващите, организиране и провеждане на празника на Деня на детето и други религиозни празници. 

В Севлиевска околия първопроходци в тази нова дейност са селата Чадърлии (дн. Сенник) и Душево. За пръв път в Сенник още през 1928 г. се отпразнува Деня на детето на 13 май с безплатно утро (литературно-музикална програма) и слово от учителя Иван Станев. През 1932 г. се чества на 27 май, неделя, като се посещава църквата, а след това се манифестира из селото и следва утро.

Според един отчет за дейността на настоятелството на Съюза за закрила на децата в България, през 1930 г. в Севлиевска околия има само два комитета: в село Душево  и в Чадърлии. В Севлиево все още не е основан клон.

Селският комитет за закрила на децата в Сенник е основан на 9 май 1930 г.[2] с председател К. Стайков – земеделец, и секретар Р. Бакърджиева – учителка. В него членуват 20 души. Приходът за 1930 г. възлиза на 6312 лв., а разходът - на 373 лв. Започва се силна пропагандна дейност за нуждата от закрила на селското дете. В тази връзка са организирани беседи на тема: „Половото възпитание на момчето”, „Хигиена на брака”, „Отглеждане на кърмачето”, „Храна и хранене на деца до школската възраст”, „Душевния живот на селското дете” и редица др. Сказки се изнасят редовно от учителите, свещениците, фелдшера и други деятели на комитета. Ежегодно Денят на детето се отпразнува с подобаваща манифестация, винаги в неделята на Мироносците – две седмици след Великден.  Комитетът подпомага издръжката на училищната аптечка и трапезарията, помага на нуждаещите се деца с медицинска помощ, организира лятна детска градина и лятна колония.[3]

Нов момент в образователната политика на управляващите след 1934-1935 г. е появата на детските летовища, в които децата имат възможност да отдъхват през летните месеци и организирането на детски домове, градини или игрища за по малките, които още не са ученици. Дейностите в тази насока се финансират от общините и клоновете на Съюза за закрила на децата в България. За бюджетната 1935 г. в Сенник са предвидени 1000 лв. за детска градина и 2000 лв. за детски дом, но не са използвани, защото всичкото внимание на училищната и общинската управа, както и на клона за закрила на детето, е насочено към откриването и обзавеждането на летовището в село Делък. През лятото на 1936 г. се открива детска колония в училището на Душевски колиби, а следващите години деца от селото почиват в  летовища на Плевенска област.[4]

След политическите промени през 1944 г. постепенно дейността на Селския комитет за закрила на децата заглъхва. През 1949 г. Съюзът е закрит.



[1] Държавен архив – Габрово, ф.709 К. Групов фонд „Съюз за закрила на децата – Габровско" (1936-1949).

[2] http://www.history.swu.bg/PDF/10k.pdf - Отчет за дейността на настоятелството на Съюза за закрила на децата в България през 1930 г.

[3] Недялков, П. Село Сенник. „ЕКС-ПРЕС“ – Габрово. 2020, 326.

[4] ДА-Габрово, ф.299к, оп.1, а.е.46, л.200; а.е.42, л.61;

Няма коментари:

Публикуване на коментар