вторник, 26 октомври 2021 г.

ВАСИЛ КИРОВ – МАЛКО ИЗВЕСТЕН СЕВЛИЕВСКИ КРАЕВЕД

 

ВАСИЛ КИРОВ – МАЛКО ИЗВЕСТЕН СЕВЛИЕВСКИ КРАЕВЕД

Преди време случайно попаднах на част от архива на основателя на музейното дело в Севлиево, пръв уредник и директор на Градския музей – покойният Йончо Панов. Сред интересните материали намерих и два, принадлежащи на краеведа Васил Киров, които представляват интерес за интересуващите се от историята на град Севлиево.

За Васил Николов Киров се знае малко. В местния вестник „Севлиевска трибуна“ през 60-те години на миналия век, той публикува няколко интересни краеведски статии, сред които: „Първият автомобил в Севлиево“, „Построяване на първото основно училище и градската градина“, „Старата градска баня“ и др.

1.Първият материал, запазен от Йончо Панов, представлява списък на севлиевски граждани с прякорни фамилни имена, общо 360 на брой, изписани на пишеща машина, подредени по азбучен ред на осем страници. Съставен е през 1964 г., което означава, че обхваща периода от края на XIX и първата половина на следващия ХХ век.

До началото на миналото столетие прякорът е масово срещан и поради това е бил  институционализиран. В печатаните от държавата и общините формуляри към трите имена често се срещала и графата „прякор”. Обичайна практика било градската общност да дава прякори на родове, семейства и отделни личности. Днес използването на прякори се среща предимно в неофициалното общуване.

Прякорът е дадено по някаква причина или повод друго име, с което човекът е повече известен отколкото със собственото. По прякор винаги е по-лесно да се намери някой, пък било то и в по-многолюдната градска общност.

В списъка се очертават няколко групи прякори. На първо място е  оформената според характерно физическо качество - Бузата, Късото, Краставицата, Тропчо, Хубавий. Твърде колоритна е групата по типичен социален признак – професия. Тук са известни прякори като: Бахчованджиев, Бояджиев, Бакърджиев, Войников, Воденичаров, Джамбазов, Джумадана, Кукуригото (продавач на кокошки) и др. Повечето от тях във времето са се утвърдили като фамилни имена. Според типичен признак на характера или поведението са дадени имената: Лукса, Лопката, Краля, Консула, Принца, Царя, Лувъра, Грешния и др. Имената Млечевенски, Млечевски, Сърбенов и други подобни издават откъде са дошли в града далечните прадеди. За някои личности, включени в списъка, Васил Киров дава кратка, но твърде интересна информация: Цакито е „кожар, герой в Балканската война, умрял в мизерия“; Очката – „загадъчна личност, анархист, интелигентен човек“; Алянгяуру – зад това име се крие Димитър Багрянов, участник в четата на Христо Ботев.

Надявам се предложеният списък да предизвика интерес сред интересуващите се от миналото на севлиевци.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ №1

Списък на севлиевски граждани с прякорни фамилни имена. Събрани от Васил Н. Киров, 1964 г.

 


 

 












2.Вторият материал представлява спомен от Васил Киров за войнишкия му живот през зимата на 1917 г. в село Левуново. По време на Първата световна война в това село е бил дислоциран щабът на Втора българска армия. Наблизо било изградено летище за „ловджийски“, т.е. изтребителни самолети. Селото е бомбардирано през 1916 г. от английската авиация. Пострадалата от пожар църковна сграда е възстановена с помощта на пребиваващите тук войници още по време на войната.

Предлаганите „Спомени“ възпроизвеждат личните преживявания на Васил Киров след прекарана отпуска при близките и любопитен разказ за изпълнения с приключения живот на 20 години по-възрастния от него колега, наричан от всички Професора, заради това, че следвал във Варшава и Париж, и знаел няколко европейски езика.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ №2

Спомени. Левуново 1917 г. Зимна нощ. Васил Н. Киров.





 


Няма коментари:

Публикуване на коментар