вторник, 18 май 2021 г.

НОВА КНИГА ЗА СЕВЛИЕВО

 НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "РАЗВИТИЕ-1870" 

СЕВЛИЕВО 

1970 - 2020


Книгата се издава във връзка със 150-годишния юбилей на читалището в град Севлиево. Инициативата е на Данаил Лалев - председател  на читалищното настоятелство от 2009 до 2019 г. и е подкрепена от настоящото ръководство в лицето на Емилиян Маринов.

Спонсори на изданието са фирмите "М-Прес" и "Идеал Стандарт - България".

Разпространява се от читалище "Развитие-1870" - Севлиево.




ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ

Началото на читалищното дело в Севлиево е положено през 1870 г. от будната севлиевска интелигенция, начело с лекаря Стойчо Христов – съмишленик на Левски и Ботев. Първоначално читалището приема името „Росица”. Още в предосвобожденския период то се превръща в любимо културно-просветно дружество и в легална организация, прикриваща революционната дейност на севлиевци срещу османските власти. Създава се библиотека, подпомага се училището с привличане на способни учители, поставя се началото на театралното дело в града, на неделната просвета, на местната журналистика и т.н.

След Освобождението до 1944 г., вече под името „Развитие”, читалището осъществява широка културно-просветна дейност сред населението. С много трудности в рамките на едно десетилетие е построена читалищна сграда: на 27 декември 1914 г. салона е открит с изнасянето на вечеринка; на 31 октомври 1920 г. в новата сграда е настанена и  читалищната библиотека. На 27 август 1927 г. излиза първият брой на читалищния вестник „Развитие”, издаван до началото на 1946 г. Програмата му предвижда: „Обективно и независимо да изразява и преценява културните и стопански прояви в града и околията”... „Да направи д-во „Развитие” център на целокупния духовен живот, на всички стремления и надежди на севлиевци, да бъде народна трибуна на истина, право, морал и родолюбие ...” Въпреки политическия натиск и опитите за посегателства на читалищната автономия, читалище „Развитие” запазва демократичните традиции и революционната идеология, наследени от Възраждането. Сказките, забавите, театралните представления на самодейния театър, концертите и особено прожекциите на филми се посещават масово от гражданите.

Сериозен удар за читалището е избухналият на 16 март 1929 г. стихиен пожар, който нанася големи щети на сградата, унищожава половината от библиотечното богатство и много инвентар. При пълна мобилизация на читалищните деятели и гражданството, започва ремонт и сградата става готова –  на 31 декември същата година е открита, за радост на севлиевци. Чрез постъпления от киното и вестника, от вечеринки и забави, от доброволни помощи и други, задълженията са изплатени едва към края на 1947 г.

След политическите промени на 9 септември 1944 г. читалище „Развитие” разгръща пропагандна и художествена дейност. Още от първите години се създава лекторска група за пропагандиране и популяризиране на социалистическите идеи. Засилва се много библиотечната работа: към 1945 г. книжовното богатство наброява 12 000 тома, през 1971 г. читателите вече са 5277, а книжния фонд – 65 080 тома. Организира се мрежа от подвижни библиотеки в предприятия и учреждения, откриват се филиали в кварталите. Устройват се читалищни конференции, срещи с писатели, обсъждане на книги и др. През 1954 г. читалищната библиотека става методически център на библиотеките в Севлиевска околия.

Развитието на художествената самодейност се изразява във формирането на редица любителски колективи, първият от които е самодейният театрален състав. Всяка година той изнася по няколко пиеси. Последователно се създават смесен хор, битов ансамбъл, танцов състав и камерен оркестър.

През 1950 г. по инициатива на тогавашния председател на читалището Христо Михов, се открива Детска музикална школа (ДМШ). От нея излизат добре подготвени ученици за средните музикални училища и консерваторията, в последствие - известни музиканти. Същата година се изгражда кръжок по изобразително изкуство с ръководител художника Георги Тютюнков.

Млади почитатели на изящното слово полагат основите на литературен кръжок при читалището през 1951 г., първоначално под името „Максим Горки”, а след ранната смърт на Пеньо Пенев се приема неговото име. От 1963 г. започва да функционира естрадно – сатиричен състав. Група почитатели на фотографията и киното поставят през 1965 г. началото на кино-фотоклуб от 35 души.

За голямата си културно-просветна дейност на 24 май 1960 г. читалището е удостоено с високото отличие „Образцово народно читалище”.

Политическите промени в обществото водят до известни трансформации в наименованието на Севлиевското читалище. От 1944 до 1953 г. то се нарича Народно читалище „Развитие”, през периода 26 януари 1953-май 1960 г. – Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров”, през май 1960-7 декември 1962 г. - Образцово народно читалище „Никола Йонков Вапцаров” и Образцово народно читалище „Развитие” от 1962 до 1997 г.

За втори път в историята на читалището сградата му пострадва от пожар през месец февруари 1961 г. Изгарят киносалонът, таваните на западното и източните крила на сградата и 4000 тома от библиотеката. С доста усилия през лятото на 1966 г. сградата е възстановена напълно.

През 1970 г. читалището отпразнува тържествено своята стогодишнина. С Указ №737 от 8 май на Президиума на Народното събрание Образцово народно читалище „Развитие” е наградено с орден „Кирил и Методий” – първа степен, по случай 100-годишнината от основаването му и за неговата дългогодишна културно-просветна и народополезна дейност.

Във връзка с юбилея е подготвен и отпечатан втори том от поредицата „Севлиево и Севлиевският край”, под заглавието „Сто години читалище „Росица” – „Развитие” 1870-1970”. Изданието съдържа интересни статии за историята и разностранната дейност на севлиевското читалище до 1970 г.

Сто и петдесет годишния юбилей на Народно читалище „Развитие-1870” е прекрасен повод да се утвърди този вид обществено-културна и научна дейност, като се проучи и осветли времето за последния половин век – 1970-2020 г. Идеята за написването на история на читалището е на Данаил Лалев - председател на читалищното настоятелство от 2009 до 2019 г. и е подкрепена от настоящото ръководство на читалището в лицето на Емилиян Маринов.

Читалищната история се проследява в два раздела: последните двадесет години от социалистическото развитие на България (1970-1989) и първите тридесет години от прехода към демокрация. Сборникът предлага още информация за заслужилите читалищни дейци и оригинални материали от местната преса за успехите на самодейните състави, а снимков материал онагледява важни моменти от живота на читалище „Развитие-1870” като образователно и културно средище на Севлиево и Севлиевската община.


С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ

ЧИТАЛИЩЕТО ПРЕЗ ПЕРИОДА 1970-1989

1.Характерни моменти от дейността на читалището и неговите ръководства

2.Културно-масова и просветна дейност

3.Читалищна библиотека (1970-1975)

4.Художествени състави

а/ Театрален състав

б/Танцов ансамбъл

в/Смесен хор

г/Куклен театър

д/Естраден оркестър

е/Детски хор за школувано пеене

ж/Група за политически песни и вокално-инструментална група „Зов”

з/Детски театрален състав (Пионерски театър)

и/Пионерски танцов колектив

5.Кръжоци и клубове

а/Литературен кабинет „Пеньо Пенев”

б/Кино-фотоклуб

в/ Клуб „Интересни срещи”

г/ Клуб „Научна фантастика и прогностика”

6.Детска музикална школа (Детска школа по изкуства)

ЧИТАЛИЩНОТО ДЕЛО ПРЕЗ ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПЕРИОД 1990-2020

1.Характерни моменти от дейността на читалищните ръководства

2.Художествени състави

а/Танцов ансамбъл „Развитие”

б/Детски хор за школувано пеене 1991-2005 г.

в/Детско-юношески духов оркестър

г/Хор „Дора Пенева”

д/Вокална група „Хармония”

е/Фолклорна формация „Веселина”

ж/Група „No limit

з/Театрален състав

и/Куклен театър

3.Детска школа по изкуствата

4.Клубове и други форми

а/Литературен кабинет „Пеньо Пенев”

б/Кино „21 век”

в/Фото клуб „Севлиево”

г/Вестник „Развитие 1870”

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ДУМИ

НОСИТЕЛИ НА ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА СЕВЛИЕВО

Беньо Пенев

Галя Христова

Димитър Васин

Петър Банков

Радка Грозева

Русалия Медарева 

ЗАСЛУЖИЛИ ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ

Васил Радев

Димитър Китов

Иванка Попова

Ива Русинова

Мария Гашева

Никола Баберков

Петко Камбуров

Стефан Ботев

Харалан Крушев

МЕСТНАТА ПРЕСА ЗА УСПЕХИТЕ НА ЧИТАЛИЩНИТЕ СЪСТАВИ И ДЕЙЦИ

Поздравителен адрес от писателя Станислав Стратиев до литературен кръжок „Пеньо Пенев”, по случай 25-годишния му юбилей

Чудесно! Прекрасно! Великолепно! 

„Безспорно вие бяхте най-добрите тук” 

Браво българи!   

С лице към зрителя 

Името на Севлиево беше чуто и в Памие  

40 години танцов ансамбъл „Развитие”. Прекланям се пред труда на тези хора. Севлиево е една малка столица на танцовото изкуство в Северна България     

С единственото право да бъдат талантливи    

Цветан Радков издаде сборник „Вълшебства за тамбура” 

И пак усмихната

Есента през дванадесет погледа, през дванадесет сърца

Да се пенсионираш самодеец        

Ансамбъл „Развитие” плени „олимпийски” фолклорен форум в Мексико

Музиката е специална за мен, топли сърцето и осмисля живота ми                           

Детският ансамбъл с награда за високо сценично майсторство от Чехия 

Театралната школа при читалището – път на познание за децата  

Театрална приказка (част първа и втора)

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗВОРИ И ЛИТЕРАТУРА

АЛБУМ                                  

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар