петък, 23 октомври 2020 г.

ИЗЧЕЗНАЛИ СЕЛИЩА В СЕВЛИЕВСКО Джадели

 

ДЖАДЕЛИ

Единствения източник за село с името Джадели е османският пътешественик и писател Евлия Челеби, който го споменава в своя пътепис през 1662 г., когато се придвижвал от Габрово през Севлиевска каза за Ловеч.[1] В други османотурски документи не го срещаме. Името идва от арабското caddeliнамиращ се край път; жители край път, жаде, главен път.

Проф. Николай Ковачев съобщава за изчезнало селище с това име в местността Кантона, на 2,2 км североизточно от село Сенник, до пътя Севлиево-Хирево.[2]

В своите проучвания за миналото на село Сенник, краеведът Йонко П. Мичев пише, че от първите български заселници след Освобождението е чувал да твърдят за съществуването на: „село Джадели в местността Кузът и Бююк меше (където се пресича пътя Сенник-Ряховците и Севлиево-Троян – старото шосе от турско).”[3] Другият краевед на село Сенник – Петър Курдов, твърдо отстоява становището, че Джадели и Чадърлу са две съседни самостоятелни села.[4]

Според нас това е една от най-ранните махали на новооснованото през XV век село Чадърлу (Горно Чадърлу)[5]. Землището на махалата е включвало пространството, затворено от Ряховския баир, Кузът, Кушлева могила и Бююк меше. Негов съсед на север е било мюсюлманското село Накшили (Нашлии), днес местност Нашлии. На юг са били другите махали на Чадърлу (Горно Чадърлу). В днешно време всички посочени местности са в границите на село Сенник. Някъде през ХVІІІ век населението на тази махала слиза на юг към центъра на днешното село. От това поселение са се запазили само останки от гробището му. Нямаме никакво основание да смятаме, че Джадели е било самостоятелно село.



[1] Евлия Челеби. Пътепис. Под ред. на Страшимир Димитров. С. 1972, 54.

[2] Ковачев, Н.  Местните названия от Севлиевско. С. 1961, 102, 173,199.

[3] Мичев, Й. Кратка история на село Сенник/Чадърлий, машинопис, 1-2.

[4] Курдов, П. Моето родно село. С. 1995, 24.

[5] Недялков, П. Село Сенник. Габрово. 2020, 79-80; Същият. Исторически очерци за миналото на селищата от Севлиевска община. Севлиево. 2012, 216.  

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар